En alternativ weekend i fodboldens tegn

For de fleste betyder en tur ud i Europa i fodboldens tegn, at de skal ud og se de store hold spille, det betyder i hvert fald som regel, at man skal se en fodboldkamp. For Brøndby Supports næstformand Sarah Agerklint er det ikke nødvendigvis sådan. For 3. år i træk river hun en weekend ud af kalenderen og drager til Fodboldfan kongres, de sidste 2 år har dette betydet, at hun også har misset sæsonstarten.

 

Det er FSE (Football Supporters Europe), som hvert år afholder en kongres for fans af fans om fans. For 3 år siden blev denne kongres afholdt i Brøndby, og siden dengang har Sarah Agerklint været fast deltager.

 

Amsterdam ArenA - EFFC 2013

 

EFFC 2013

Dette års kongres var henlagt til den smukke by Amsterdam og Amsterdam ArenA, værterne var de forskellige grupper omkring Fodboldklubben Ajax. Kongressen havde 400 tilmeldte fra 39 lande, blandt andet Norge, Sverige, Tyskland, England, Belgien, Tyrkiet, Kroatien og mange flere. Vi var en stor dansk delegation med i alt 16 personer fra forskellige klubber i Danmark.

 

I Amsterdam turistattraktion 

 

Torsdag

Hovedparten af os ankom tidligt torsdag eftermiddag, og taget i betragtning af, at vi ankom fra 3 forskellige byer, lykkedes det os utroligt nok at ankomme indenfor 1 time af hinanden. Da det officielle program først startede fredag aften, havde vi muligheden for at se lidt af byen og få skabt et dansk sammenhold. Der var dog en vigtig ting på programmet, vi skulle til fødselsdag. En af vores europæiske kontakter, Stuart Dykes fra Supporters Direct (som bl.a. er involveret i uddannelse af fankoordinatorer og i fanejerskab af klubber) fyldte nemlig 50 år, fra den danske delegation fik han naturligvis gaver en flaske rød Aalborg, en flaske hvidvin og en BST T-shirt. Det blev til en ”Danish invasion” af hans fødselsdag fejring, da de øvrige i selskab var en enkelt svensker, et par nordmænd og et par englændere. 

 

At ankomme så tidligt betyder samtidig at networkingen kan starte tidligt, og man kan nå at komme lidt dybere med nogle samtaler. På dette tidspunkt havde de fleste af os danskere tankerne på de afviklede divisionskort, som har været vigtige for de danske fanklubber, og derfor var vi naturligvis meget nysgerrige på at høre mere om svenskernes system med udebanekort, og selvom der er fundet en løsning i Superligaen for indeværende sæson, er det noget vi vil kigge nærmere på, og måske kan den svenske løsning tilpasses dansk model.

 

Fredag

De af jer, der har prøvet at deltage i messer og konferencer i udlandet ved, at det nogle gange er svært at nå at se byen, derfor var der prioriteret intensiv sightseeing for de af os der magtede det, og ikke havde fået alt for mange øl indenbords torsdag aften. Øverst var Anne Franks hus, altså lige indtil vi nåede derhen og så en kø så lang, at selv ikke den længste kø til en fodboldkamp kunne hamle op med det. På mange måder minder Amsterdam om området omkring Nyhavn og Christianshavn, og man føler sig hurtigt hjemme i Amsterdam, især mængder af cykler, og deres kørestil bringer en hjem til Danmark og især København.

 

Kanalrundtur

 

Kl. 17.00 fredag eftermiddag begyndte det officielle program på de Toekomst, eller på dansk deres ungdoms akademi. Det er nogle fantastiske faciliteter, og som en af Vålerenga gutterne bemærkede ”der kan vi bare ikke følge med – vi er amatører), man forstår i hvert fald godt, hvorfor at de er så gode til talentarbejdet, og hvorfor f.eks. Brøndby talenter vælger at tage til Ajax.

 

Toekomst - youth academy -Boilesen 

 

Programmet startede med en lille fodboldturnering, som vist havde hele 32 deltagende hold, nogle netværksmøder bl.a. for netværket af fodboldadvokater. Jeg havde selv to uofficielle møder jeg skulle nå, et seriøst møde med Stuart Dykes (dagen før var ren hygge, han havde jo fødselsdag) omkring udviklingen omkring SLO projektet (det vi i Danmarkkalder en fankoordinator) i Danmark, hvordan det udviklede sig osv. Stuart har ansvaret for at introducere SLOs i Europa, både i samarbejde med de nationale forbund og ligaer, men også uddanne SLOs og hjælpe i det hele taget med indførelsen af projektet. Der blev aftalt opfølgende opgaver og møder.

 

Til disse kongresser opererer vi med en særlig tidszone, der hedder FSE tid, dvs. meget ofte er vi min. 30 minutter forsinkede, derfor tilbød vi FSE at give en hånd med, så vi kunne få lidt dansk/skandinavisk effektivitet ind i det, hvilket jo ikke burde være nødvendigt, når organisationen er tysk ledet. Derfor var næste ”møde” med en fra South Crew (Ajax), som stod for de frivillige, så vi kunne få afdækket hvor stort behovet var for at vi hjalp til. Dejligt hurtigt overstået, så vi kunne komme videre i programmet.

 

Dernæst var der en paneldebat om temaet ”watching football is not a crime” hvor bl.a. a fra advokat netværket deltog, Carlos Schneider (UEFA disciplinary Services), Jo Vanhecke (Council of Europe, Belgisk indenrigs ministerium), og repræsentanter fra 3 europæiske klubber og 3 forskellige nationer. Debatten kom bl.a. ind på bødestørrelser pålagt privat personer, forskellige episoder hvor fans var i clinch med lokal lovgivning. Carlos Schneider, repræsentant for UEFA, stod naturligt nok skud for en del af kritikken og spørgsmålene, og selvom han reelt ikke må og kan svare på en del, da det var for specifikt, klarede han det nu godt, og ingen var overraskede over de spørgsmål han måtte undvige.

 

Watching football is not a crime

 

Efter lidt mad og et par timers hygge drog folk ind til centrum for lidt mere… øøøh.. networking, de fleste danskere endte på en irsk pub, med nordmændene og hvem der ellers var røget med i følget. Den irske pub ligger midt i Red Light District, og kun 2 meter fra den yderste stol var 3 vinduer med letpåklædte piger, til stor morskab for den mandlige del af selskabet, og egentligt også for os få tøser, der var til stede.

 

Lørdag

Selve kongressen og det fagligt spændende er først rigtigt på denne dag. Som nævnt havde vi meldt os til at komme og hjælpe og forsøge at få kongressen til at køre lidt mere efter European Standard Time i stedet for den helt særlige mobile tidszone FSE tid, det kræver dog at deltagerne også er klar over at vi forsøger at rykke tiden lidt. Vi var 4 tøser, der sprang ind bag disken for at hjælpe med at få deltagerne registreret, Tine Hundahl fra DFF, Louise Agerklint og Maria Russ begge fra Brøndby Support, og mig sagde hunden.

 

Kun ½ time forsinket kunne åbningstalen fra Gianni Infantino (UEFA – i kender ham som ham, der laver lodtrækningen) og Bernhard Fransen (KNVB – Hollands fodbold forbund). Gianni Infantino understregede vigtigheden af UEFA’s fortsatte dialog med fans:  mens spillere, trænere og selv ejere skiftes ud med øget frekvens, forbliver fansene loyale mod de farver de så stolt bærer... “og fordi fans er årsagen til at fodbold overhovedet eksisterer, skal jeres stemme høres og fans skal hjælpe med at skabe fodboldens fremtid. UEFA er stolte af at have etableret en dialog med jeres repræsentanter (FSE) som tillader os at dele vores tanker og forslag med jer, men også lader os få jeres input, jeres ideer, svare på jeres klager og evaluerer jeres forslag...

 

Gianni Infantino opening EFFC 2013 

Herefter gik deltagerne ud i de forskellige workshops med 6 forskellige workshops. Det er medlemmerne selv der kommer med input til hvad temaerne og hvilke emner, de synes skal bringes op til disse workshops. Fra Danmark havde lydt et specifikt ønske om at få visitering på dagsordenen, dette blev matchet op med bubble matches, noget som vi næsten har mærket på egen krop, hvis vi altså ikke havde boykottet de kampe, og derfor valgte jeg at deltage i denne.

 

I panelet til denne workshop var Rasmus Trenskow (formand for DFF), Dr. Clifford Stott (Professor og ekspert i crowd Safety, og indirekte årsag til vores dialog politi, har tidligere været tilknyttet Århus Universitet sammen med de danske fanforskere), Kenny Scott (Stadium and Security Consultant, UEFA), Jo Vanhecke (Council of Europe, standing comittee on spectator violence), Sandra Schwedler (ProFans, som hvert år laver en undersøgelse af tingenes tilstand og laver en komparativ analyse ift.) tidligere år), Ronald Pier (Ajax), Heidi Thaler (fanresearcher, Østrig). Det var ikke nødvendigvis fordi der kom en masse nyt input, set fra en Brøndby vinkel. Det var dog alligevel nogle gode betragtninger ind i mellem, blandt andet fra Jo Vanhecke, som fremførte at han mente vi fans tænkte alt for snævert, på enkelt situationer og enkelte regler. Ligeledes fortalte Dr. Stott om hvilke rettigheder vi reelt set har ud fra Genevekonventionen, men også hvor den nogen gange clasher lidt med sig selv ift. de forskellige interessenter. 

 

Workshoppen blev sluttet af med gruppe arbejde, hvor vi kom med input til hvad vi ønsker FSE arbejder videre overfor UEFA med ift. temaet og emnerne, det var blandt andet regler for kropsvisitering, krav til uddannelse af sikkerhedspersonale osv.Vi var inddelt i 5 grupper, og alle 5 kom med meget ens ønsker. Det bliver spændende at se hvad det fører med sig i det kommende år.

 

Workshop panelet 

Da man naturligt nok kun kan deltage i 1 workshop, kan jeg desværre ikke berette så meget fra de andre, andet end at workshoppen om fanejerskab skulle have været særdeles spændende, og at den kommer vi også til at drage nytte af, da en af BSTs frivillige var til stede, dog ikke som officiel udsending, men på egen regning og af egen interesse.

 

Inden alle forlod Amsterdam ArenA var der mulighed for de hurtige lige kunne nå en meget meget kort rundvisning på stadion. Vi fik 20 min, og det meste af den tid gik i presserummet og nede ved omklædningen, og bagefter var den ene tribune åben, så man kunne få tribunerne at se.

 

 

 

Aftenens program bød på en sejltur i kanalerne med en let bid mad, er man i Amsterdam er en tur i kanalerne absolut must, man er heller ikke turist i København uden at tage på en kanalrundfart. Det var mægtig hyggeligt, selvom man blev meget låst ved sit eget bord, og de 3 andre man sad sammen med. Efterfølgende samledes det meste af FSE på en nærliggende bar, hvor der igen var mulighed for at netværke, men også hvor kampagnen for valg til FSEs komiteen gikigang for nogen.

 

Søndag

Sidste dag af det officielle program, hvor der skulle afvikles General forsamling efter tysk maner, som minder meget om den danske, men så alligevel ikke. Blandt andet skal man stemme om at acceptere dagsordenen, hvorvidt den gamle bestyrelse får lov til at gå af eller ej, og andre sjove finurligheder. De fleste af deltagerne var kommet hjem hen på de meget sene nattetimer, eller meget tidligt om morgenen, så ikke overraskende var der ikke ligefrem kø til registrering søndag morgen. Igen, tog i hvert fald vi 4, som sprang ind som frivillige lørdag, tidligt afsted, nogle kun med 3 timers søvn bag sig, for at hjælpe med registreringen. Hvilket var meget heldigt, for de lokale frivillige var ingen steder at se.

 

Selve generalforsamlingen var uden de store begivenheder for en gangs skyld. Den eneste spænding var selve valget til FSE komiteen (svarer til en dansk forenings bestyrelse) med 11 kandidater til 8 pladser. Det nordiske samarbejde som er blevet etableret, udmøntede sig i, en enighed om en nordisk kandidat, heldigvis lykkedes det for os. Tine Hundahl Jensen, som har været med fra starten af DFF, sidder i dag som kasserer i DFF, kører den danske fanambassade og generelt har et godt netværk både i Danmark, Norden og resten af Europa, samtidig har hun den fordel, at hun er forholdsvis neutral, da hun valgte at vende Vejle ryggen, da de begyndte på deres fusions lege. Vi kan glæde os over, at vi nu har en inden for dørene i FSE, men også mulighed for at eksponere den nordiske tilgang til tingene. Forhåbentligt vil dette også være med til at styrke det nordiske samarbejde endnu mere i fremtiden.

 

FSE voting cards

 

Som noget nyt introducerede FSE Favorite country of the year, som i ægte UEFA ånd betød en lodtrækning, hvor to lande (fremover kun 1 land) blev trukket op, disse to lande vil i det kommende år få ekstra opmærksomhed fra FSE kontoret og FSE komiteen. Det har været en nødvendighed for at kunne prioritere den sparsomme tid FSE med 1½ ansat og en række frivillige har til at hjælpe alle 39 medlemslande og alle de underliggende organisationer. Denne gang blev Ukraine og Holland trukket op af hatten.

 

En del tog hjem i løbet af søndagen, men de som blev, tog naturligvis i byen. Der var arrangeret mødested på forhånd, så alle tilbageværende FSE folk samlede igen på Hannekes Boom, som er et hyggeligt afslappet sted. Igen god mulighed for at få snakket om tingenes tilstand i de forskellige fodboldnationer. Jeg lærte bl.a. en del om Kroatisk fodbold, korruption, fascisme og de utroligt lave lønninger i Kroatien. Ligeledes blev det til en snak med en repræsentant fra Ajax, som udtrykte stor begejstring for de danske fodbold talenter, deres seriøsitet med fodbold, loyalitet og integritet. Det blev dog også til en snak om deres rejseforbud, deres udebanekort og hvordan det fungerer. Naturligvis blev de to tifoer Brøndby og Ajax imellem også vendt, og han roste vores til skyerne, og var knap så tilfreds med deres egen. Dertil kan tilføjes at han var knap så begejstret for FC København, og var en blandt mange der jublede, da de tabte til Aab. Der var i øvrigt repræsentanter fra både Aab og FC København tilstede, og sad med hver deres smartphone og forsøgte en anelse asynkront at følge kampen.

 

Afslutningsfest EFFC 

 

Selvom det kan virke til at de seriøse og det faglige fylder meget lidt på en lang weekend, skal man ikke undervurdere værdien af de forbindelser, der dannes og dyrkes til sådanne lejligheder. De er utroligt vigtige for det arbejde Brøndby Support gør, og kommer til at gøre i fremtiden. Det betyder at vi har større indsigt i hvordan de løser problemerne andre steder, men også hvilke forhindringer de er oppe imod, for som vi har set med bubble matches, så lader klubberne sig også inspirere af hinanden på tværs af Europa.