FCK-fans skal køre i bus fra Parken til Brøndby Stadion, hvis de vil ind til kampen. Tiltaget møder stor kritik fra både Brøndby- og FCK-fans. Det skal tænkes godt igennem, hvis det skal virke, mener forsker, som dog ikke tror, at det holder uromagerne væk.
Når Brøndby og FCK næste søndag tørner sammen, skal FCK’s fans ankomme i bus direkte fra Østerbro. Tiltaget skal forhindre optøjer, som der er set til de seneste kampe. Tiltaget har fået den officielle fanklub, FCKFC, samt flere uofficielle grupperinger til at droppe kampen.
– Det er en kollektiv straf, der rammer alle FCK-fans – blandt andet dem, der bor langt fra Parken og skal bruge en halv dags unødig transport. Det hverken kan eller vil vi ikke bakke op om, og derfor vil FCKFC ikke stå for afviklingen af bustransport fra Parken og til Brøndby Stadion den 20. november, skriver FCKFC på fckfc.dk.
Hos Alpha Brøndby og Brøndby Support er der fuld forståelse for FCK-fansenes reaktion.
– At blive transporteret til og fra stadion som dyr eller fængselsindsatte bør aldrig nogensinde indgå som en del af adgangskriteriet for at overvære en fodboldkamp. Desuden forekommer det komplet tåbeligt, at fodboldfans, der ikke er bosat i nærheden af start- og slutdestinationen, skal begive sig ud på en større eller mindre omvej, for at følge sit hold, skriver Alpha på allehaderos.dk.
Brøndby Supports formand, Claus Helgesen, er også betænkelig ved tiltaget. Ikke mindst på vegne af de fans, som bor langt fra deres holds hjemmebane.
– Vi har mange fans som er bekymrede for tiltaget, ikke mindst de fans som kommer langvejs fra, selv medlemmer som bor på sjælland men ikke lige tæt på vestegnen ser det at skulle benytte op til et par timer mere for at støtte op om klubben som et negativt tiltag, og lige med et bliver det at komme mange på en gang et problem, hvilket igen gør det vanskeligt og dyrt at komme til at støtte sit hold.
– At sidestille alle fans med voldelige, er det eneste som kommer ud af dette initiativ.
Forsker: Det skal gøres attraktivt
Jonas Havelund, fanforsker ved Aarhus Universitet, er betænkelig ved tiltaget:
– Hvis det kan gøres til et attraktivt men ikke tvunget tiltag i retningen af “festen starter i Parken”, så ser jeg ingen problem i det. Men hvis adgangen til FCK’s udebaneafsnit i Brøndby er afhængig af, om man først har været i Parken for at vende, så tvivler jeg på, at tiltaget kan gennemføres fuldt ud.
Han mener desuden, at det kan få negative konsekvenser, hvis FCK-fans trodser tiltaget og tager til Brøndby på egen hånd. I det tilfælde vil de nemlig ikke kunne komme ind på udebaneafsnittet, og det kan skabe problemer, fordi FCK-fans bliver blandet med Brøndby-fans:
– At blande fans er som udgangspunkt noget, som klubberne skal være varsomme med. Til FCK’s kamp mod Hannover 96, klagede flere FCK-fans over, at der var Hannoverfans på andre tribuner, hvilket skabte problemer og gener.
Selvom bustransporten gør det lettere at holde fans adskilt på vej til stadion, ser Jonas Havelund andre negative sider. Han har svært ved at se, at det holder uromagere væk fra kampen:
– Jeg har svært ved at tro, at eksempelvis Brøndbys “friske” drenge sætter sig stille og roligt ind i en bus og lader sig fragte gennem Københavns gader.
Giver store udfordringer
Claus Helgesen frygter også, at fans bliver blandet på andre tribuner som følge af det nye tiltag:
– Kommer du langt fra og virkelig ønsker at støtte dit hold, finder du andre måder at købe din billet på – og intet er jo nemmere end at købe den online. Dette skaber en stor risiko for ballade inde på stadion, fordi man så bliver blandet på tribunen i grupperinger på tværs af tilhørsforhold.
Han og Jonas Havelund tror netop, at mange andre typer af fans end uromagerne vil forsøge at trodse tiltaget af forskellige årsager, og det gælder alt lige fra følelsen af en krænket frihed til behag. Det kan give udfordringer for sikkerheden på stadion, hvis FCK-fans vælger at gå ind andre steder end udebaneafasnittet.
– For så er spørgsmålet, om ikke sikkerhedsfolkene vil blive beordret til at sende grupper af FCK-fans over på udebaneafsnittet alligevel, da det er det eneste forsvarlige at gøre, og så undermineres selve tiltaget. Alternativet er jo at afvise dem ved indgangen, og det vil nok give alvorlige udfordringer for specielt politiet, mener Jonas Havelund.
Tag fansne med på råd
Ifølge Claus Helgesen kommer vi ikke balladen livs ved at tvinge fans i busser og en tur forbi hjemmebanen. Det gør kun at dem som køber billetter til neutrale afsnit lige med et er i risiko fare for at havne på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Han har til gengæld en bøn til klubberne, DBU og politiet:
– Tag nu og før en saglig dialog med fansene i stedet for at diktere løsninger som ikke hjælper på problemet alligevel, det eneste det gør er at det rammer den fredelige fan på pengepungen – for hvem skal betale merudgiften for dette nye tiltag? Billetterne til kampene mellem Brøndby og FCK er vel dyre nok i forvejen?
– Et initiativ med et område tæt på stadion til udeholdets fans, hvor busser kan samles og vi fans kan mødes inden vi går indtil kampen, vil være et langt bedre alternativ, og hvis vi så tilmed blev mødt af event-betjente, og ikke kampklædte betjente, ville det helt klart sender signaler om dialog frem for konfrontation, slutter Claus Helgesen.