Sådan støtter du Brøndby IF’s aktieemission

Det er næppe gået nogens næse forbi, at Brøndby IF mangler penge i kassen. Derfor er klubben i disse dage i gang med at gennemføre en aktieemission, der skal skaffe penge til at drive klubben videre.

Er du ikke vant til at have med aktier at gøre, kan det hurtigt blive uoverskueligt, hvad der foregår, når der bliver talt om emission, tegningsretter og så videre.
Derfor har vi lavet denne lille guide, der i et forståeligt sprog prøver at give dig et overblik over hvad det hele er, og hvordan du kan støtte klubben.
 
Hvad er en aktie?
Ejerskabet af Brøndby IF er i øjeblikket delt i 5.650.000 bidder, også kaldet aktier. Aktierne er fordelt over ca. 22.000 forskellige aktionærer, altså har Brøndby IF ca. 22.000 ejere, der hver især ejer en stor eller lille andel af aktierne.

Dem der har flest aktier, har flest stemmer på firmaets generalforsamling, og kan dermed vælge bestyrelsen, der ansætter firmaets direktør.
Aktierne kan købes og sælges på børsen.
 
Der er forskel på aktier
I Brøndby er aktierne delt i to grupper, A-aktier og B-aktier. Der er 400.000 A-aktier, og disse er specielle, da de ikke sælges frit på børsen, som det er tilfældet med B-aktierne. Desuden giver en A-aktie ikke blot én stemme på generalforsamlingen, men 10 stemmer.

Det er besluttet, at ved denne emission bliver A- og B-aktierne lagt sammen, så der kun findes én type aktier, der på generalforsamlingen har én stemme hver.
A-aktierne har hidtil haft ca. 43 procent af stemmerne, men bliver nu lavet om til at have ca. 7 procent af stemmerne (før emissionen).

Hvad er en emission?
En emission er et fagudtryk for, at man forøger antallet af aktier. I Brøndbys tilfælde betyder det, at der for hver aktie kan komme op til 13 nye aktier. Antallet af aktier kan altså stige fra 5.650.000 stk. til 79.100.000.

Antallet af nye aktier afhænger af, hvor mange, der bliver solgt i emissionsperioden, der udløber den 25. april.

Brøndby har valgt, at de nye aktier skal sælges for en pris på 2 Kr. pr. aktie. Dette betyder, at der med de maksimalt 73.450.000 nye aktier, kan komme op til 146.900.000 Kr. i klubkassen.
 
Når emissionsperioden er udløbet, modtager Brøndbys bestyrelse en opgørelse over, hvor mange aktier der er solgt, og dermed hvor mange penge, der er kommet ind på salget.

Det er et krav for at gennemføre emissionen, at virksomheden er sikret penge til at overleve i mindst et år.

Bestyrelsen har allerede nu meldt ud, at hvis der ikke kommer mindst 60 millioner Kr. ind, vil man ikke trykke på ”godkend”-knappen, og gennemføre emissionen.

Hvis emissionen ikke gennemføres, får alle deres penge tilbage, for de nye aktier de har købt.
 
Hvad er en tegningsret?
Når en virksomhed udvider antallet af aktier, får de eksisterende ejere en forkøbsret til de nye aktier, således at de – såfremt de ønsker det – kan eje samme andel af firmaet som de hidtil har gjort.
Denne forkøbsret kaldes også en tegningsret.

For hver aktie man ejede, da emissionen startede, har man forkøbsret til 13 nye aktier.

De nye aktier sælges i første omgang kun til folk, der er i besiddelse af en forkøbsret/tegningsret.

 Nogle aktionærer med tegningsret ønsker måske ikke at benytte denne, og sælger dem derfor på børsen, så andre kan få glæde af dem.

Har man ingen aktier i Brøndby, og vil være sikker på, at kunne købe nogle af de nye aktier til 2 Kr. stykket, kræver det at man anskaffer sig en tegningsret/forkøbsret pr. aktie man ønsker at købe. På børsen koster en tegningsret ved denne artikels tilblivelse øjeblikket omkring 8 øre pr. stk.
 
Kan jeg købe aktier uden at have tegningsret?
Der vil formodentlig være en del tegningsretter/forkøbsretter, der ikke er blevet benyttet ved emissionsperiodens udløb. Dermed vil der være en pulje af resterende/usolgte aktier.
Disse aktier sælges i lighed med de andre nye aktier, til 2 Kr. pr. stk.

Du kan dog ikke være sikker på, at du kan få dét aktieantal du ønsker, da det ikke er til at sige, hvor mange overskydende aktier, der er tilbage.
 
Hvordan køber jeg aktier – rent praktisk?
Når du skal købe aktier, skal du først sørge for, at du i din bank har et depot (en konto) til dine aktier. Din bank kan hjælpe dig med at få oprettet et depot, hvis du ikke har et i forvejen.
 
Herefter skal du vurdere, hvilket scenarie, der passer til dig:
 
Hvis du har tegningsretter, og ønsker at benytte disse, kan du kontakte din bank, og meddele dem dette. I nogle banker, kan man i sin netbank benytte tegningsretten, andre banker skal bruge et underskrevet dokument, og for andre er det nok med et telefonopkald.
 
Har du ikke tegningsretter, skal du træffe en beslutning om, hvorvidt du vil være sikker på, at få det ønskede antal af aktier – eller du blot vil støtte op om klubben, og købe af de resterende aktier, såfremt der skulle være nogen tilbage.
 
Hvis du vil være sikker på, at få det antal aktier du ønsker, kan du bede din bank om, at gennemføre handlen for dig. Banken vil først købe det ønskede antal tegningsretter, og derefter benytte tegningsretterne, så du er sikret dine aktier.

Det koster lidt mere end den anden løsning (2 Kr. + tegningsretten pr. aktie), men så er du sikker på, at ende op med det ønskede antal aktier.
 
Ønsker du blot at støtte såfremt det skulle blive nødvendigt, kan du kontakte din bank, og meddele dem, at du ønsker at købe af de resterende aktier, såfremt der skulle være nogen tilbage.

Du skal beslutte dig for hvor mange aktier, du maksimalt ønsker at købe. De koster 2 Kr. pr. stk.

Bemærk, at det kun er ved køb af de nye aktier, at du støtter Brøndby. Køber du nogle af de allerede eksisterende aktier, der i øjeblikket koster omkring 6 Kr. pr. stk., går dine penge til sælgeren af aktierne, og ikke Brøndby IF.
 
Der er en deadline
Som skrevet herover, er der forskel på, hvordan bankerne håndterer papirarbejdet. Nogle banker er hurtige, mens det i andre banker måske tager længere tid.

Derfor er det vigtigt, at komme i gang med at købe aktierne hurtigst muligt.
 
Det er en skidt ide at vente til sidste mulighed, og så gå glip af muligheden for at købe aktier, fordi banken mangler en underskrift, eller det tager to dage at oprette et depot.
 
Emissionens sidste dag er den 25. april, og det er ikke noget, der kan ændres ved. Når man ikke at købe aktier, så er det bare ærgerligt. Det går både ud over dig selv – og ud over klubben.
 
Tips og tricks
Har du en kapitalpension, kan det betale sig, at flytte penge derover, og købe aktierne deri. Dermed får du skattefradrag for de overflyttede penge, og det koster dig altså mindre, at købe samme mængde aktier.
 
Yderligere information:
FAQ om aktieemissionen

Brøndby IFs investorside, hvor du kan hente detaljeret information om emissionen

RedBrondby.dk: Kampagnesite fra Brøndby Supporters Trust vedrørende vigtigheden af emissionen