Med klubbernes seneste tiltag er fansene endnu engang blevet ignoreret, mens ballademagerne endnu engang har sejret. Derby-kampe uden fan-rivalisering betyder, at kampene vil miste attraktionsværdien.
I dag kom det frem, at udeholdets fans ikke er velkomne i Parken, når Brøndby kommer på besøg hos FC København i efteråret.
Fanafsnittet er i stedet inddraget som et udebane-familieafsnit i Parken, hvor voksne med følgeskab af børn under 12 år har adgang.
Netop det tiltag er en yderst bekymrende udvikling, mener vi i Brøndby Supports bestyrelse. Klubberne har groft sagt givet de trofaste fans fingeren og ladet ballademagerne vinde.
”Brøndby Support vil ikke opfordre til boykot af denne kamp. Den beslutning er allerede taget for os, da tiltaget i sig selv forhindrer de fleste af os i at få adgang til udebaneafsnittet,” siger Sarah Agerklint, næstformand i Brøndby Support.
Med dette tiltag udelukker man en stor del af af den officielle fanklub Brøndby Supports medlemmer, og en stor del af den positive fredelige fanbase, som ikke nødvendigvis har børn under 12 år.
”Et hurtigt kig på bestyrelsen i Brøndby Support viser at kun 4 ud af 11 bestyrelsesmedlemmer har mulighed for at se denne kamp fra det nye Brøndby-familieafsnit. Er bestyrelsen repræsentativ for resten af fanskaren, så vælger Brøndby IF at gå med til at udelukke over 60 procent af fanskaren fra at se denne kamp, og det er da ikke rimeligt,” siger Næstformand Sarah Agerklint.
Udgør en stor sikkerhedsrisiko
Tiltaget betyder, at Brøndbyfans uden børn vil blive tvunget over på andre tribuner, hvis de ønsker at se kampen på stadion.
Det strider imdlertid imod UEFA’s sikkerhedsanbefalinger og kan give uroligheder på andre tribuner, hvor Brøndbyfans og fans af FC København risikerer at bliver blandet – et scenario som ingen vel ønsker.
I stedet vil vi gerne henvise til det politiske fokus og det arbejde, der i løbet af foråret har været i gang med Justitsministeren i spidsen – en proces, hvor fansene OGSÅ er blevet involveret i at finde løsninger for at komme ballade til kampene til livs.
Derfor ærgrer det os, at især klubberne ikke har fundet det relevant at inddrage os fans, inden der på ny blev taget en beslutning om, at den stemningsmæssige opbakning fra udeholdets afsnit igen ikke skal være en del af disse derby-kampe, som det tidligere naturligt har været.
Vi har, siden vi fik nys om dette ærgerlige tiltag, haft flere møder, hvor vi har forsøgt at påvirke beslutningen i en anden retning. Desværre er det ikke lykkedes os, at få overbevist alle parter i sagen om vores forslag til en løsning, til trods for at stort set alle parter var positive overfor forslaget.
Hvad er kampene uden fans?
Med det nye tiltag præsenterer klubberne en løsning, der kan ende med at smadre den fankultur, der er opbygget over de sidste 20 år, og som er en del af attraktionen ved netop disse fodboldkampe.
Den stemning og farverige kulisse, som fangrupperne fra de to klubber skaber, er med til at trække seere til skærmen, tilskuere – heriblandt børnefamilier – på tribunerne og sponsorer til klubberne.
Uden den ene part til disse kampe, bliver denne kulisse ikke den samme. Det findes der allerede eksempler på. Det behøver vi blot at se tilbage på de seneste to opgør mellem Brøndby IF og FC København for at konstatere.
Disse kampe blev netop afviklet uden de stemningsaktive fangrupper fra udebaneholdet.
”I Brøndby Support frygter vi, at et sådan tiltag langsomt vil dræbe den positive fankultur, som Brøndbyfans blandt andet har været med til at opbygge . Det er der ingen af interessenterne i dansk fodbold, der kan, bør eller vil være tjent med,” siger Sarah Agerklint.
Læs også:
Ballademagerne har sejret
Bustransport holder ikke uromagere væk
Fodboldfans er mennesker – ikke dyr
Inddrag fans i nye tiltag
Fans: Vi vil høres
Bliver FCK-fans diskrimineret i Aarhus?