Der er behov for nytænkning i forhold til brugen og legaliseringen af pyroteknik. Det mener Brøndby Support, som går ind for pyroteknik under ordnede forhold.
Weekendens afbrydelse af kampen mellem AaB og FC København på grund af romerlysafbrænding og -kast ind på banen har endnu engang sat forkus på brug af romerlys i forbindelse med fodboldkampe i Danmark.
I Brøndby Support bakker vi op om AaB Support Club og ligger på linje med deres holdning til pyroteknik. Vi går ind for pyroteknik under lovlige og sikre former.
I Brøndby Support er vi parate til at indgå i et samarbejde med klubber, DBU, Divisionsforeningen og myndigheder omkring at legalisere pyroteknik, således at det i fremtiden kan foregå på en sikker måde.
Problemet i dag er, at romerlys bliver gjort usikre, da bl.a. håndtag fjernes for at kunne smugle romerlysene ind. Resultatet bliver, at romerlys nogle gange kastes eller smides, når det bliver for varmt at holde i hånden, og dermed bliver til fare for de omkringstående tilskuere på tribunen.
Forbud løser det ikke
I Brøndby Support mener vi, at det har vist sig, at forbud mod pyroteknik og de medfølgende karantæner ikke har haft den effekt, som det var tiltænkt.
Vi ser fortsat pyroteknik, herunder romerlys, på de danske fodbold stadions. Og vi mener at tiden er inde til at se på, om det giver mening fortsat at forbyde det, eller om vi i stedet burde se på, hvordan man kunne legalisere pyroteknik på en sikker måde.
Vi håber, at affyring af pyrotekniske virkemidler kommer til at ske på en forsvarlig måde, og uden det sætter spillernes, dommerens og medfansenes sikkerhed over styr.
Pyroteknik forsøgt i Norge
Til sommerens Europæiske fankongres præsenterede repræsentanter fra NSA (Norsk Supporterallians), hvorledes et projekt med at legalisere pyroteknik havde forløbet hos dem.
Projektet er løbet som et samarbejde mellem NSA, brandmyndigheder og politi, hvor man bl.a. testede forskellige brandbare stoffer.
Kun personer, som havde gennemgået et kursus hos den lokale brandmyndighed om sikker håndtering af pyroteknik, havde tilladelse til at affyre pyroteknik.
Brøndby Support har kontakt til NSA, og vi har bedt dem fremsende materiale om, hvorledes de greb projektet an, og hvad det har udmøntet sig i.
Vi er villige til at se på løsningsmuligheder og medfinansiere eventuelle omkostninger, som en undersøgelse måtte have.
Lad os starte dialogen og projektet nu!
I Brøndby Support vil vi gerne deltage i en dialog og et samarbejde omkring legalisering af pyroteknik på en sikker måde, og vi inviterer klubberne, DBU, Divisionsforeningen, brandmyndigheder, politi, politikere og alle de andre fanklubber og fangrupperinger til at deltage i dette.
Vi er allerede i dialog med Aab Support Club og fangruppen Alpha Brøndby om dette, og har som nævnt bedt NSA fremsende materiale omkring deres forsøg.
På baggrund af dette vil vi på et senere tidspunkt præsentere et oplæg til et lignende forsøg i Danmark.
Vi ønsker ikke en anarkistisk tilgang til brugen af pyroteknik, og hvis der åbnes op for brug af pyroteknik, skal eventuelle overtrædelser forhindres med stramninger og uddannelse af personale i de respektive klubber, så de i fremtiden er klædt ordentligt på til at håndtere problemer på tribunen end de er idag.
Derfor håber vi, at så mange så muligt vil deltage i dette, og at fodbold myndighederne griber denne bold til at løse et problem på de danske tribuner med inddragelse af fansene, i stedet for at udstikke flere forbud og trække tiltag nedover hovedet på fans.
Hvis den ikke bliver grebet af andre, begraver vi ikke projektet, men arbejder videre med dette, da situationen, som den er nu, er uholdbar i vores øjne.
De sidste års tiltag har kun bidraget til en forråelse af tribunerne rundt om i landet.
Derfor er der behov for nytænkning. Dette kræver indrømmelser fra klubber og myndigheder, men også i høj grad fra vores medfans.
Læs også: